Praktijkopleidersbijeenkomst 2022

OBM Oost

Terugblik Praktijkopleidersbijeenkomst 12 mei 2022

Donderdag 12 mei j.l. kon eindelijk weer de jaarlijkse Praktijkopleidersbijeenkomst van OBM Oost plaats vinden. Na 2 jaar van afwezigheid i.v.m. corona, konden we de praktijkopleiders weer bijpraten over de laatste ontwikkelingen.

Nadat Gerwin Peppelman iedereen welkom heeft geheten waren er twee 2 workshops te volgen; Introductie jaarprogramma Praktijkopleider en Code Rood in de maakindustrie.

Tijdens de workshop Introductie jaarprogramma Praktijkopleider gaf Diana Agterbosch, regio manager OOM van Overijssel en Achterhoek, een presentatie over een gezamenlijk jaarprogramma wat is opgesteld door OOM, A+O, het SBB en OBM Oost.

De praktijkopleider en werkplekbegeleider speelt een cruciale rol bij het opleiden en begeleiden van nieuwe vakmensen in de metaal. Dat is een intensieve en geen eenvoudige taak voor de praktijkopleider.

Tijdens het jaarprogramma is het mogelijk om verschillende workshops/trainingen te volgen. Bij het samenstellen van het jaarprogramma is er gekeken naar de behoefte van de praktijkopleiders waardoor de volgende workshops/trainingen worden aangeboden:

  • Bezoek aan het beste leerbedrijf 2022
  • Kwalificerend beoordelen
  • Starters en opfristraject Praktijkopleiders
  • De kracht van opleiden en begeleiden
  • Coachtraject voor praktijkopleiders
  • Wat is de impact van een goed netwerk?

Tijdens de workshop Code Rood in de maakindustrie is er met elkaar gesproken over de behoefte aan personeel en studenten in combinatie met de schaarste in de markt. Nadat Carisia Kooiker, accountmanager OBM Oost, een korte inleiding heeft gedaan gingen de praktijkopleiders in groepjes uit elkaar om over verschillende vragen met elkaar in gesprek te gaan. De vragen waren:

  1. Waar maak jij je zorgen over als praktijkopleider/medewerker in je werk? Wat is voor jou code rood, kijkend naar je werk?
  2. Wat zouden we gezamenlijk hier aan kunnen doen? En hoe zou het OBM, OOM, A+O en SBB je hier in kunnen ondersteunen?
  3. Waar heb jij als praktijkopleider behoefte aan?

Er kwamen interessante gesprekken op gang ,onder andere over wat bedrijven ook zelf kunnen doen om leerlingen te enthousiasmeren voor techniek.

Na een gezamenlijke afsluiting was er de mogelijkheid om onder het genot van een warme maaltijd nog even met elkaar te door te praten.

Na de Praktijkopleidersbijeenkomst kreeg OBM Oost van verschillende praktijkopleiders terug dat het erg waardevol is dat we dit elk jaar weer organiseren. De behoefte is groot om met elkaar te brainstormen, met elkaar in gesprek te gaan, maar ook te leren van elkaar.

Het team van OBM Oost kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst!

In 2023 zal de Praktijkopleidersbijeenkomst georganiseerd worden op 2 februari.

Gepubliceerd op 9 juni 2022