Opleiding Technicus elektrotechnische systemen
Overal om ons heen zijn elektronische of elektrotechnische apparaten. Verkeerslichten, ventilatie in tunnels, bruggen en sluizen, maar ook automatisering in fabrieken.
Als Technicus elektrotechnische systemen werk je met deze elektronische installaties of onderdelen daarvan voor machines, gebouwbeheersystemen, datanetwerken, verlichting en verkeerssignalering. Afhankelijk van je functie en het bedrijf waar je werkt maak je zelf producten en onderdelen, zorg je voor het samenbouwen en bedraden van (ingewikkelde) producten, stel je de onderdelen samen tot een product en controleer je het geheel. Ook het uitvoeren van onderhoud aan de systemen en het oplossen van voorkomende storingen kan tot je takenpakket behoren.
Daarnaast leer je kritisch te kijken naar de bedrijfsprocessen, wat kan er beter of sneller? Je leert je werkzaamheden voorbereiden, plannen en organiseren en kunt leidinggeven aan je collegaās op grotere projecten.
Wat doet een Technicus elektronische systemen?
Als technicus elektrotechnische systemen werk je in een werkplaats of op een aparte assemblage/montage-afdeling aan elektrotechnische of elektronische systemen. Het installeren en testen kan ook bij de klant plaatsvinden. Je werkt onder andere bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw en de hoofdactiviteit is het samenstellen en bedraden van besturings- en verdeelkasten. Je werkt zelfstandig aan je projecten en bent in staat om een (klein) team aan te sturen. Ook kun je ingezet worden voor het onderhouden van de machines en apparaten en het oplossen van storingen.
Een opleiding technicus elektrotechnische systemen past bij jou, want:
- Je hebt interesse in elektrotechniek
- Je vindt het leuk om te werken met apparatuur en machines
- Je kan logisch nadenken
- Je vindt het leuk om te (leren) plannen en organiseren
- Je hebt technisch inzicht
Kerntaken
- Elektronische systemen plaatsen en testen
- Elektrotechnische en mechatronische producten maken en testen
- Werk voorbereiden
- Onderhouden van elektrotechnische systemen en apparaten
- Zoeken en oplossen van elektrotechnische storingen
- Overleggen, plannen en organiseren
- Collegaās begeleiden
De opleiding
Tijdens je opleiding krijg je de vakken elektrotechniek, elektronica en besturingstechniek. Dat is de basis die je moet kennen. Je leert ook de juiste kabels aan te leggen en installaties af te stellen en te testen. Daarnaast leer je mechanische technieken, maar ook werkvoorbereiding, plannen en organiseren. Tot slot behoren ook Nederlands, Engels, Rekenen en een aantal keuzedelen tot jouw vakkenpakket.
De opleiding is modulair vormgegeven, waardoor jij je eigen leerpad kunt volgen. Dit vraagt voldoende zelfdiscipline en motivatie om succesvol vorm te geven aan je eigen opleidingstraject.
Je kunt in deze MBO niveau 4 opleiding instromen als je beschikt over een technisch diploma op MBO niveau 3. Instromen is op ieder moment in het jaar mogelijk.
De opleiding duurt 1 tot 2 jaar, afhankelijk van jouw vooropleiding en ervaring, Ā Je gaat 1 dag per week naar school. De overige dagen werk je bij jouw leerbedrijf.