OBM Oost

Terugblik Praktijkopleidersbijeenkomst 16 maart 2023

16 maart 2023 was het zover: Onze jaarlijkse praktijkopleidersbijeenkomst

Al een aantal jaar organiseert OBM Oost een praktijkopleidersbijeenkomst voor de praktijkopleiders die een student begeleiden die via OBM Oost zijn opleiding volgt. Uiteraard zijn er ook andere medewerkers van het bedrijf welkom maar het doel blijft: elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en praktijkopleiders voeden met informatie voor hun werk als praktijkopleider.

Dit jaar vond de jaarlijkse praktijkopleidersbijeenkomst plaats bij Restaurant Zalen De Mol in Zwolle. We mochten om 12.15 uur ruim 75 personen verwelkomen waarna we eerst begonnen aan een goed verzorgde lunch. Ondertussen konden de praktijkopleiders onderling met elkaar bijpraten en ervaringen uitwisselen.

Na de lunch opende Gerwin Peppelman, directeur OBM Oost, de bijeenkomst door iedereen welkom te heten. Er was een korte terugblik van de praktijkopleidersbijeenkomst 2022 waarna Gerwin het woord gaf aan Louise Rutten van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven). Hij vertelde meer over de wijzigingen die plaats gaan vinden op 1 augustus 2023 in het kwalificatiedossier. Waar voorheen veel opleidingen waren maar weinig leerlingen, heeft het SBB in opdracht van de partners de kwalificatiedossiers. Op dit moment is Mechatronica van zes naar 3 kwalificatiedossiers gegaan en is de Productietechniek herschreven. Onder de Productietechniek vallen straks de opleidingen Constructiewerker, Verspaner, Plaatwerker enz. Nadat Louise Rutten alle vragen had beantwoord kwam Emiel Nijenhuis van Koffie en Bubbels aan het woord.

Emiel vertelde over het onderwerp: Ontdek de kracht van generaties op de werkvloer. Nadat iedereen van jong naar oud moest gaan staan gingen we met kleine groepjes in gesprek over je eigen generatie. Vragen zoals ‘In wat voor tijdsgeest ben je opgegroeid?’ en ‘wat is de grootste uitdaging van jouw generatie?’ werden onderling besproken waarna je een korte presentatie moest geven wat jouw generaties typeert. Vervolgens hebben we stil gestaan bij de belangrijke waarden van Generatie Z, de generatie die praktijkopleiders begeleiden of de aankomende jaren gaan begeleiden. Tevens hebben we stil gestaan bij generatie verschillen in de bedrijfscultuur en de uitdagingen hierin.

Nadat Emiel zijn presentatie had afgerond nam Gerwin Peppelman nogmaals het woord om de praktijkopleidersbijeenkomst af te sluiten waarna er de mogelijkheid was onder het genot van een hapje en drankje met elkaar na te praten.

Team van OBM Oost kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst en hoopt iedereen volgend jaar weer te verwelkomen!

Gepubliceerd op 6 april 2023