YouTube player

OBM Oost

Officieel startsein voor RIF-project LUX038

Op 16 februari werd de kick-start gegeven aan het RIF-project LUX038. Partners in de RIF (Regionaal Investeringsfonds mbo) gaan in co-creatie een bijzondere leer-/werkplek vormgeven en ontwikkelen.

Aan de Ceintuurbaan, in de oude Philipsfabriek, verrijst LUX038: dé innovatieve technologische leeromgeving van de regio Zwolle, waar techniek, technologie, technische bedrijven en talentvolle mensen samenkomen. De verbouwing is nog in volle gang, maar binnenkort is de ruim 2700m2 industriële hal écht gebruiksklaar.

LUX038 is een leer- en werkplek voor cursisten, zij-instromers, studenten en aanstormend technisch talent uit het middelbaar onderwijs. Met name in de vakgebieden metaal- en metalektro, elektro, hout & meubel en afbouw & onderhoud. Vakspecialisten kunnen zich hier laten bijscholen, mbo-studenten werken hier aan projecten en leerlingen van middelbare scholen kunnen hier kennis maken met technische beroepen.

De ruime locatie leent zich uitstekend voor grote cross-over-projecten, zoals het bouwen van een sloep of een tiny house dat op maat wordt gemaakt voor een doelgroep met een speciale zorgwens. Ook worden er hackathons georganiseerd, waarbij het vmbo, mbo en hbo samen binnen één dag tot een oplossing van een ‘maatschappelijk probleem’ komen. Op deze manier worden studenten breed opgeleid. Door de grootte van de ruimte kunnen projecten groots worden aangepakt, letterlijk en figuurlijk.

De samenwerking tussen de deelnemende partners is uniek in de regio Zwolle. LUX038 is een antwoord op de grote vraag naar goed technisch personeel. Het techniekcentrum brengt mensen en technologie samen en verder. Hier worden doorlopende leerlijnen gecreëerd, die door docenten van de deelnemende onderwijsinstellingen en hybride docenten uit het vakgebied worden vormgegeven.

“Samen is wel het overkoepelende woord in dit project”, geeft Ageeth Strijker aan, directeur Techniek & Gebouwde Omgeving van het Deltion College. “Hier, op deze fantastische locatie komt álles samen: praktijkgericht innovatiegedreven technisch onderwijs, een plek waar specialistische kennis en vaardigheden breed worden gedeeld en waar projecten vanuit meerdere sectoren gezamenlijk worden opgepakt. Dit is nou echt ontschotten.”

RIF-partners
Partners in LUX038 zijn OBM-Oost, Harwoonie, Carolus Clusius College, Thorbecke Scholengemeenschap, Hogeschool Windesheim, het Deltion College en het regionale bedrijfsleven. Het bedrijfsleven wordt vertegenwoordigd door Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Stichting Kennispoort, Praktijkopleidingen Schilderen, Regionaal Techniek Centrum (RTC), Vrienden van de Bouw en Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG).

Al deze partners doen mee in het Regionaal Investeringsfonds (RIF) door zichzelf en hun achterban te verbinden aan LUX038. Zij leveren kennis, menskracht om te doceren, te leren en te professionaliseren.

Op de foto staan de partners in een X-vorm, die verwijst naar het nieuwe beeldmerk van LUX038. LUX038 dé plek is waar we mensen en technologie samen én verder brengen. Bekijk de video voor de identiteit van LUX038.

Gepubliceerd op 21 februari 2023