Heb jij al een leerwerkplek?

Voor het volgen van een OBM opleiding heb je een leerwerkplek/leerbaan nodig bij een leerbedrijf

Met een opleiding via OBM, ga je naast leren ook meteen werken. Hiervoor heb je een leerwerkplek of een leerbaan bij een leerbedrijf nodig. Je werkt bij dit bedrijf op de dagen in de week dat je niet naar school gaat. Afhankelijk van je opleiding zijn dit drie of vier werkdagen per week. Wij zoeken een leerbedrijf in de buurt van je woonplaats.

Heb jij al een leerwerkplek?

Voor het volgen van een OBM opleiding heb je een leerwerkplek nodig bij een leerbedrijf

Met een opleiding via OBM, ga je naast leren ook meteen werken. Hiervoor heb je een leerwerkplek of een leerbaan bij een leerbedrijf nodig. Je werkt bij dit bedrijf op de dagen in de week dat je niet naar school gaat. Afhankelijk van je opleiding zijn dit drie of vier werkdagen per week. Wij zoeken een leerbedrijf voor je wat zo dicht mogelijk bij je woonplaats is.


Je leerbedrijf of werkgever moet een erkend leerbedrijf zijn

Een passend leerbedrijf is een bedrijf dat een erkenning heeft om leerlingen op te leiden. Dat betekent dat het bedrijf goedgekeurd is door het SBB om jou tijdens jouw opleiding te begeleiden. Op www.stagemarkt.nl kun je nakijken of het bedrijf voor jouw opleiding erkend is. Als een bedrijf niet erkend is dan kan er vaak een erkenning aangevraagd worden. Wij kunnen je werkgever vertellen hoe dit in zijn werk gaat.


Als het nodig is, vinden we samen een leerbedrijf voor je

Vaak heb je al een keer stage gelopen. Misschien kun je bij dit bedrijf blijven werken tijdens je vervolgopleiding. Het bedrijf moet dan wel een erkend leerbedrijf zijn (zie hierboven). Als je nog geen leerbedrijf hebt, dan gaan wij samen met jou kijken welk bedrijf bij jou past. Wij hebben contact met veel bedrijven. Een deel van die bedrijven is aangesloten bij OBM.

Een overzicht van deze bedrijven staat op de vestigingspagina van jouw OBM. 

Je solliciteert zelf bij de leerbedrijven die we uitgezocht hebben. Je krijgt van ons de naam van de persoon die je kunt bellen. Als het leerbedrijf denkt plek voor je te hebben dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek of sollicitatiegesprek. Als je dat wilt, bereiden we dit samen voor. Na het gesprek hoor je van het bedrijf of van OBM of je mag starten.


Je gaat in dienst bij je leerbedrijf en krijgt salaris

Als je te horen hebt gekregen dat je aangenomen bent, dan biedt het leerbedrijf jou een leerarbeidsovereenkomst aan. Je komt dus meteen in dienst bij het bedrijf en ontvangt salaris. Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst, meestal voor de duur van je opleiding, waarin staat wat je arbeidsvoorwaarden zijn. Dit is informatie over wat je verdient, hoeveel vakantiedagen je hebt en aan welke regels je moet houden. Soms kun je al voordat je opleiding begint vakantiewerk doen. 


Je leerbedrijf of werkgever betaalt je opleidingskosten

Het leerbedrijf betaalt jouw opleiding. Hier vallen ook de kosten voor boeken onder en als het nodig is die van je beschermingsmiddelen, werkschoenen en overall. Soms moet je een studieovereenkomst ondertekenen. Hierin staat dat je (een deel) van je opleiding terug moet betalen als je eerder stopt met je opleiding of zelf besluit om weg te gaan bij het bedrijf. Heb je vragen over  je studieovereenkomst, neem dan contact met ons op.


Je wordt bij je leerbedrijf begeleid door een praktijkopleider en door OBM

Je wordt bij je leerbedrijf begeleid door een praktijkopleider. Hij/zij legt je uit wat je moet doen, helpt je op weg en bij hem/haar kun je terecht met vragen. Een paar keer per jaar komt je contactpersoon van OBM langs bij het bedrijf waar je werkt. In een gesprek met jou en je praktijkopleider wordt dan besproken hoe het met je opleiding en op je werk gaat. 


Zonder leerbedrijf kun je (nog) niet met je opleiding starten

Als het niet gelukt is om een leerbedrijf te vinden, dan wordt er met je besproken hoe we verdergaan. Vaak begin je dan in de BOL opleiding en zoeken we ondertussen verder naar een leerbedrijf. Zodra die gevonden is, kun je overstappen naar de BBL opleiding van OBM.


Als het je niet bevalt bij je werkgever dan gaan we dit bespreken

Het kan gebeuren dat je het niet naar je zin hebt bij je werkgever. Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen waar dit aan ligt. Het is belangrijk om dit te bespreken met je praktijkopleider. Vaak komen jullie er samen uit. Je kunt het ook altijd met je contactpersoon bij OBM bespreken. Samen bekijken we de situatie en zoeken we naar een oplossing. Als de uitkomst is dat je weg wilt bij je werkgever dan is het heel belangrijk om dit zorgvuldig en netjes af te handelen. Wij kunnen je hierover adviseren.


Na je opleiding in dienst bij je leerbedrijf

In 80% van de gevallen blijft een leerling na zijn opleiding bij het bedrijf of de werkgever waar hij of zij de opleiding gedaan heeft. Bijna alle werkgevers willen ook graag dat je blijft. Daarom hebben ze ook in je opleiding geïnvesteerd. Na de leerarbeidsovereenkomst krijg je dan een tijdelijk of een vast contract.


 Ja, ik wil graag hulp bij het vinden van een leerwerkplek