OBM Midden Nederland

Jongeren in de techniek zijn onmisbaar

Ondanks het feit dat techniek niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, denk aan de auto’s waarin we rijden, de computers waarmee we werken en de huizen waarin we wonen, is het aantal mensen dat ervoor kiest een technisch beroep uit te oefenen schrikbarend laag. Jammer, vindt student Nick Hameetman (22). “Ik snap dat smaken verschillen. Maar de meeste mensen denken bij techniek aan het aandraaien van een moertje. Maar er komt zoveel meer bij kijken.” Desondanks de cijfers, ziet OBM haar leerlingenaantallen groeien. De vakmensen zijn hard nodig en dit wordt gezien!

Nick kreeg al vanaf kleins af aan te maken met de techniek. Dit kreeg hij mee van zijn vader en was daarom als kind al nieuwsgierig hoe de techniek in elkaar zat: “Zo haalde ik vroeger vaak ventielen van fietsen af, omdat ik mooi vond hoe dat werkte. Met alle gevolgen van dien…” Vanwege zijn voorliefde van vroeger en met een oog op de toekomst koos Nick een paar jaar geleden voor de opleiding Mechatronica: “De toekomst laat zien dat de techniek onmisbaar is. Daarnaast is er onwijs veel werk in.”

Toen Nick bij OBM Midden Nederland naar binnen liep, kwam hij al snel in gesprek met Patrick van der Heiden. Hij werd meegenomen naar het Mechatronica lokaal, terwijl hij geen idee had wat hij moest verwachten. Hij had wel al een beeld van zichzelf: hij wilde werken met robotica, besturingstechniek en pneumatiek. “Laat dit nou net allemaal onder Mechatronica vallen – wat hierdoor de keuze voor hem heel makkelijk maakte. Een paar maanden later startte Nick vol enthousiasme met de opleiding Mechatronica. Hij vond het onwijs leuk en ging met elke dag met heel veel plezier naar school.

Maar Nick was nog lang niet uitgeleerd. Nick rondde de opleiding Mechatronica op alle niveaus af: 2, 3 en 4. Toen Nick na Mechatronica niveau 4 de mogelijkheid kreeg om zijn horizon te verbreden, greep hij dit met beide handen aan.

Toen Nick van VMBO kader af kwam, wilde de hij techniek in. Al zijn vrienden gingen niveau 4 doen, maar dat was voor Nick geen optie. Hij moest eerst niveau 2 en 3 halen om niveau 4 te kunnen doen: “Hier schrok ik van…. Niveau 2? Ik dacht dat dit een groot minpunt was, maar uitgerekend in de school jaren zou ik er maar 1 jaar langer over doen. En ik heb 4/ 5 jaar werkervaring en een leuk start salaris.” Met dit in zijn achterhoofd bleef Nick toch de motivatie vinden om te blijven studeren. “Na mijn mechatronica niveau 4 was ik een stuk ouder en volwassener en maakte mij niks meer uit wat andere deden. Sommige stopten of gingen HBO doen maar ik wilde graag nog een diploma niveau 4. Wat misschien vreemd klinkt voor sommmige, maar voor mij is het optimaal. Ik ben graag bezig met mijn handen.”

Momenteel volgt Nick dan ook de opleiding Technisch leidinggevende. Hij koos voor de BBL-variant, waar je één dag op school bent en vier dagen aan het werk bent bij een opdrachtgever. Ideaal, vond Nick: “Ik werk graag met mijn handen en zit zo min mogelijk in de schoolbanken.” En omdat Nick gekozen heeft om door te studeren, heeft hij een vrijstelling gekregen voor vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Hierdoor hoeft hij maar een paar uur naar school, terwijl hij de rest van de dagen hard aan het werk is bij Blueprint Automation in Woerden. “Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Ik leer hier namelijk precies waarvoor ik naar het Tech College ben gegaan: robotica, programmeren en pneumatiek. Bij zijn leerbedrijf leert Nick elke dag wat nieuws en vindt hij elke dag weer een nieuwe uitdaging. En dat is fijn, want Nick is erg leergierig. Waar hij zichzelf ziet over tien jaar? “Goede vraag. Sinds kort ben ik leidinggevende bij Blueprint Automation, maar over tien jaar zie ik mezelf op de engineering werken. Of in de zorg, als technische dienst.”

Hoe dan ook, Nick komt er zeker wel.

En hoe zit dat met jou?
Twijfel je nog over een baan in de techniek? Loop dan gewoon een keer bij een bedrijf binnen. “Bij Blueprint Automation zijn ze altijd welkom!” beaamt Nick: “Laat je een keer goed inlichten!”

Ook het OBM Midden Nederland beantwoord graag al je vragen op 030 – 285 28 88 en [email protected].

Kies voor zekerheid, kies voor een opleiding in de metaal!

Gepubliceerd op 26 april 2020