Constructiewerker

OBM Oost

Invoering van de ruime opleidingsdossiers metaal en metalektro

Onlangs hebben de eigenaren en praktijkopleiders van een erkend leerbedrijf onderstaande mail ontvangen beroepsonderwijs en bedrijfsleven (SBB).

Graag brengt OBM Oost de verruiming van het opleidingsdossier (kwalificatiedossier) onder uw aandacht.

U heeft vakmensen opgeleid of u leidt nu toekomstige vakmensen op tot een baan in de metaal of metalektro. Vanwege de veranderende vraag op de arbeidsmarkt wordt er het komende jaar een verandering doorgevoerd in het opleidingsaanbod binnen uw sector. In deze mail leggen we uit wat dit voor u inhoudt.

Opleidingen meer toekomstbestendig
Om te zorgen voor toekomstbestendige opleidingen binnen de metaal en technologische industrie gaan onderwijs en bedrijfsleven inhoud van de opleidingen samenvoegen. In het opleidingsdossier (kwalificatiedossier) staan alle eisen waaraan een student moet voldoen om het diploma te behalen. SBB geeft vanuit haar wettelijke taakuitvoering aan deze veranderingen.

Eisen van de opleiding worden ruimer beschreven
De eisen aan de student binnen de metaal en technologische industrie worden vanaf het volgende schooljaar (2023-2024) ruimer omschreven. Dat zorgt voor flexibiliteit in het onderwijsaanbod. Studenten kunnen beter kiezen en daarbij ook nog aansluiten bij specifieke vaktechnieken. Bovendien is de aansluiting bij het bedrijfsleven bij deze verandering beter geborgd. Zo weten toekomstige vakmensen dat hun opleiding aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt.

Van 24 naar 9 opleidingen
Concreet betekent dit een vermindering van het aantal opleidingen binnen de metaal en metalektro. Het totaal aantal opleidingen gaat van vierentwintig naar negen. Een voorbeeld: bent u op zoek naar een verspaner? Voor studenten die het volgende schooljaar starten met die opleiding bestaat de naam ‘verspaner’ formeel niet meer. U krijgt dan een student in huis die de opleiding Medewerker productietechniek volgt. Met een opleidingsgebied ‘verspanen’ op Stagemarkt kan de student uw bedrijf vinden en maakt u de juiste match.

Wat betekent dit voor mij als leerbedrijf?
U behoudt de erkenningen die nu heeft, alleen de naam verandert. De veranderingen worden automatisch doorgevoerd, hiervoor hoeft u niets te doen. De naam van een opleiding kan dus veranderen en erkenningen voor bepaalde opleidingen kunnen worden samengevoegd. SBB zet in de maand juni 2023 de erkenningen automatisch om naar de nieuwe kwalificatiedossiers. U ontvangt t.z.t. weer een mail van ons met meer informatie.

Hoe vindt de stagiair door deze verandering het juiste leerbedrijf?
Op Stagemarkt en Leerbanenmarkt kan de student zoeken op de erkenning. Maar de student kan ook filteren op opleidingsgebieden, zie het voorbeeld hierboven over verspanen. Zo bent u ervan verzekerd dat u de juiste student in huis haalt. Heeft u na het lezen van de mail nog steeds vragen, neem dan contact op met uw adviseur praktijkleren van SBB.

Met vriendelijke groet,

Vincent van Baaijen

Sectorunitmanager TGO SSB

Gepubliceerd op 5 juni 2023