Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief

Bezoek een open dag

Kies voor een toekomst met zekerheid,
kies voor een opleiding in de metaal

Meer informatie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op

 

Informatie over opleidingen

 

Informatie over cursussen

 

Informatie voor werkgevers

 

Informatie over voorlichting

Nieuws

Blijf op de hoogte

OBM RiVa

Wat zijn jouw kansen in de metaal?

Hoe groot is de kans dat je na je studie werk vindt in het beroep waarvoor je bent opgeleid? Dat laten beroepsonderwijs en bedrijfsleven zien met Kans op werk. Kans op werk heeft als belangrijkste doel onafhankelijk voorlichting te geven aan studenten voor een juiste studie- en beroepskeuze. Kans op werk is een prognose en laat zien hoe groot de kans is dat een student straks werk vindt in een beroep dat aansluit op de opleiding (inhoudelijk en qua niveau) in zijn of haar regio. Vind je verspanen (draaien en frezen) helemaal geweldig? Check dan wat zijn mijn kansen? Benieuwd naar de cijfers van het aantal gediplomeerden binnen de metaal en metaalektro?

OBM Oost

Metaal gaat het maken in de groene economie

De geïnstalleerde windenergie zal tegen 2030 wereldwijd meer dan verdubbelen en de geïnstalleerde zonne-energie gaat verviervoudigen, aldus het International Energy Agency (IEA). Verder gaat het IEA ervan uit dat het aantal elektrische voertuigen met 1.389% gaat toenemen – van drie miljoen tot 125 miljoen – tegen 2030. Het aantal elektrische voertuigen zal uitgroeien tot 300 miljoen in 2040. Op deze manier krijgt de groene economie steeds meer gestalte. En het goede nieuws is dat hiervoor veel metaal nodig is. Dat laat Casper Burgering, Senior Econoom Industriële Metalen & Agrarische Grondstoffen van ABN AMRO weten. In het productieproces van primair metaal – dus van metaalerts tot metaal – is echter veel energie nodig, zoals elektriciteit, gas en olie. Dat rijmt niet goed met de groen economische doelstellingen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen. Recycling kan hierin veel betekenen. Want bij de productie van secundair metaal is aanzienlijk minder energie nodig. Dit leidt tot minder milieuschade. Daarbij komt dat de recyclegraad van metaal relatief hoog is en dat draagt weer bij aan een afnemende dreiging van grondstof schaarste.

OBM Noord

Op woensdag 22 mei 2019 start cursus Elektrisch schakelen (light), locatie Groningen / Marum

Hier leert u de basiskennis van elektrotechnische installaties en apparatuur. U maakt kennis met elektro-technische begrippen, meetapparatuur, meettechniek en verdeelinrichtingen. Naast de theorie zult u ook diverse werkzaamheden in de praktijk moeten uitvoeren.

OBM Midden Nederland

BBL een prima leerschool voor havisten

Onlangs was ik op bezoek bij Rohaco, een van onze leerwerk bedrijven en liep ik stom toevallig onze oud-BBL leerling Walter Nieboer(22) tegen het lijf. Walter loopt hier stage voor zijn hbo opleiding Robotica & Mechatronica zo gaf hij aan. Hij zit inmiddels in het 3e jaar.