Technicus mechatronica systemen

OBM Oost

Hoe zorgen cobots voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel?

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt wordt het steeds meer uitdaging om met behulp van digitalisering en nieuwe technologieën uw processen te optimaliseren, maar ook uw vakmensen duurzaam inzetbaar te houden.

Bij de aanschaf van machines ligt de nadruk vaak op de nieuwe technologie waardoor sneller en efficiënter kan worden geproduceerd. Maar ook de menselijke factor is een niet te onderschatten onderdeel daarvan. Met het huidige tekort aan personeel is het noodzakelijk om medewerkers duurzaam in te zetten. En dit vraagt soms ook andere vaardigheden van uw personeel die daar in eerste instantie misschien niet op zitten te wachten.

Cobots zorgen voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel
Een voorbeeld is het werken met cobots. Cobots, of ‘robotarmen’ kunnen de productiviteit van medewerkers en de flexibiliteit van het productieproces vergroten. Vaak ligt hierbij de nadruk op de techniek, maar eigenlijk is de samenwerking medewerker-cobot veel belangrijker.

Maar hoe zet je de cobots nu in binnen je bedrijf? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers hiermee aan de slag gaan en de voordelen in zien. Want de inzet van cobots kan zorgen voor minder zwaar werk en maakt het werk afwisselender voor uw medewerkers.

Hoe u dit kunt aanpakken?
Dat vertellen we tijdens een interessante bijeenkomst op 21 februari 2023 op de locatie van Teqram, Schoenerweg 4 in Zwolle. Tijdens deze bijeenkomst worden de verschillende aspecten behandeld en wordt u geïnspireerd om hier zelf in het eigen bedrijf mee aan de slag te gaan.

Ton Bos, directeur/eigenaar van WeCobot, neemt u mee in de wereld van de cobots en de winst die het u als ondernemer kan opleveren. Vervolgens laten we een aantal ondernemers aan het woord over hoe zij omgaan met de inzet van cobots/robots in hun productieproces. Willem Schra, directeur bij Kampstaal BV, vertelt hoe zij dit hebben aangepakt. En Raymond van den Bosch, opleidingscoördinator bij Tosec, geeft een toelichting op hun eigen praktijkcase als het gaat om opleidingen bijvoorbeeld. Welke knelpunten zijn ze tegengekomen? Welke oplossingen hebben ze toegepast? En welke tips en trics hebben ze voor u.

Voor wie?
De bijeenkomst is bedoeld voor directeur-eigenaren en bedrijfsleiders die zich bezig houden met procesoptimalisatie en -verbetering, en medewerkers die zich bezig houden met HR-vraagstukken binnen het bedrijf.

Programma

14.30 uur   Ontvangst met koffie en thee bij Teqram
14.45 uur   Welkom namens Koninklijke Metaalunie en korte aftrap door de dagvoorzitter Roy van Enkhuijzen
15.00 uur   Strategisch kijken naar de samenwerking tussen mens en techniek in jouw maakbedrijf
16.00 uur   Rondleiding bij Teqram
17.00 uur   Hoe werkt dit in de praktijk van een bedrijf? Hoe neem je je personeel hierin mee?
Presentatie van Raymond van den Bosch
Wat kunt u zelf  morgen al doen? Wat kan OOM voor u betekenen? Diana Agterbos praat u bij.
17.30 uur   Wrap up door Roy van Enkhuijzen
17.35 uur   Afsluiting bijeenkomst met drankje en hapje

Aanmelden kan via website www.metaalunie.nl of hier te klikken.

Gepubliceerd op 23 januari 2023