OBM Midden Nederland

Belang van leven lang ontwikkelen

Vroeger volgde u een opleiding, haalde u een diploma en ging u aan de slag in de baan waarvoor u geleerd had en kon u met deze kennis de rest van uw leven blijven werken. Nog geen twintig jaar geleden was dit het ideaalplaatje. Nu is die tijd is voorbij. Werkend Nederland worstelt nu dan ook met het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden. Drukte, verkeerde prioriteiten en een gebrek aan focus maken leren lastig. En dat terwijl het belangrijker is dan ooit nu de digitalisering toeneemt. Om stilstand te voorkomen moeten werkgevers en werknemers hun leven lang blijven ontwikkelen.

Stilzitten is geen optie, zegt Nick van Dam, hoogleraar bedrijfsleren & leiderschapsontwikkeling aan de Nyenrode Business Universiteit en partner bij McKinsey & Co. Hij noemt de situatie zorgwekkend. “60% van de mensen leert niets of nauwelijks iets nieuws tijdens het werk”, zegt Van Dam. “Werkgevers en werknemers die hier niets mee doen, staan straks op achterstand of buitenspel. Want juist nu zijn er grote veranderingen op het gebied van kennisintensief werk. Kijk maar wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd. De komende jaren veroudert kennis en ervaring nog veel sneller.”

Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen verliezen kwalificaties op de arbeidsmarkt sneller hun waarde’, aldus TNO. ‘Wie nu van school komt en niet bij blijft leren, heeft binnen vijf tot tien jaar een kennisachterstand.’ ‘Er zijn nog maar weinig mensen die een lifelong learning mindset hebben’, zegt Van Dam. ‘Ze beseffen onvoldoende dat ze zich moeten blijven ontwikkelen. Als je kijkt naar de levensverwachting en ontwikkelingen in de AOW-leeftijd, dan werken mensen zeker vijftig jaar. In die tijd moet je relevant blijven om te kunnen blijven voorzien in je levensonderhoud. Je moet bedenken hoe je die relevantie behoudt.

Dit kan je doen door door te blijven leren. Als je de beste wilt blijven, zul je voortdurend moeten blijven leren. Je omgeving verandert, organisaties veranderen en ook van jou worden andere skills verwacht. Als je voorsprong hebt en dat ook kunt laten zien, maak je jezelf relevant en onmisbaar voor de organisatie.

OBM Midden Nederland biedt opleidingen en cursussen aan. Bekijk snel het complete aanbod opleidingen en cursussen. Wat wil jij nog leren?

Gepubliceerd op 22 augustus 2020