OBM Midden Nederland

Alles wat u moet weten over het VCA veiligheidscertificaat

We schreven al eerder wat u moest doen als uw VCA-certificaat (bijna) verlopen was. Maar wat is een VCA-certificaat eigenlijk, hoe lang is het geldig en waarom zou u in het bezit moeten zijn van een VCA-certificaat?

Wat is een VCA?
Met een VCA-certificaat legt u de basis om iedere dag weer veilig en gezond aan de slag te gaan. U laat zien dat uw bedrijf veilig en gezond werken belangrijk vindt en zet uzelf neer als een deskundige en betrouwbare opdrachtnemer. VCA is daarom ook bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken.

Is een VCA verplicht?

Het halen van een VCA-certificaat is bij wet niet verplicht. Echt wordt dit tegenwoordig door alle opdrachtgevers gevraagd. Dus u moet hem eigenlijk wel halen, want zonder VCA-certificaat kunt u niet aan de slag. Uw opdrachtgever heeft namelijk te maken met verzekeraars en freelancers.

Wanneer u een VCA-opleiding heeft gevolgd en u het VCA-examen positief hebt afgerond voldoet u ook aan wat de arbowet van uw eist. In de Arbowet staat namelijk beschreven dat uw werknemers moet wijzen op de risico’s van hun werkzaamheden en ze daarvoor duidelijk en voldoende moet hebben geïnstrueerd over hoe zo veilig mogelijk te werken.

Waarom een VCA-certificaat?

  1. U zorgt voor uw medewerkers, zodat zij veilig en gezond kunnen werken
    2. U onderscheidt zich van de rest, uw bedrijf laat namelijk zien hoe het moet
    3. U voor komt gedoe, en daar wordt uw werkgever blij van
    4. U trekt talent aan, vakmensen herkennen vakmanschap

Hoe lang blijft een VCA-certificaat geldig?

Het VCA-certificaat is drie jaar geldig, mits u aan de eisen blijft voldoen. De certificatie-instelling komt ieder jaar langs om dit met een tussentijdse audit te controleren. Wilt u na drie jaar gecertificeerd blijven? Dan moet u zich opnieuw laten certificeren. In het Centraal Certificaten Register kunt u de geldigheidsduur van uw certificaat controleren. Uw certificaat is alleen geldig als het in het Centraal Certificaten Register staat geregistreerd.

Gepubliceerd op 29 april 2020